Hi Guest 1 HomePage 1 Jobs 1 WalkIn 1Articles  

 :) Latest Topic
Speaking
Math
Accounts
Science
Clerk Jobs
English Speaking
Bank PO
Swiming
Driving
Yoga
 Computer
 :) Hot Jobs
 :) Latest Articles
 


  

 
CTS Cognizant Sample Test Paper
Classified Posted on 28 Mar 2019

Home >> Placement Paper >> CTS >> CTS Cognizant Sample Test Paper



CTS Cognizant Sample Test Paper
Below are the 25 odd questions for CTS
(1)A town have 500 people.
(i)285 read Hindu and 212 read Indian express and 127 read Times of India
(ii) 20 read Hindu and times of India
(iii)29 read hindu and Indian express
(iv) 35 read times of India and Indian express. 50 read no news paper. Then how many read only one paper?
Ans: 45

(2)There are 65% people watched the news on television, 40% read newspaper and 25% read newspaper and watched the news on television also.
What percent of the people neither watched the news on television nor read a news paper ?
A) 5
B) 10
C) 15
D) 20

(3)When I was married 10 years ago my wife is the 6th member of the family. Today my father died and a baby born to me.The average age of my family during my marriage is same as today. What is the age of Father when he died?
Ans: 70.

(4)In a group of persons traveling in a bus, 6 persons can speak Tamil, 15 can speak Hindi and 6 can speak Gujarati. In that group, none can speak any other language. If 2 persons in the group can speak two languages and one person can speak all the three languages, then how many persons are there in the group ?
A) 21
B) 23
C) 22
D)24
Ans: B

(5)4. Out of a total of 120 musicians in a club , 5% can play all the three instruments- Guitar, violin and Flute. It so happens that the number of musicians who can play any two and only two of the above instruments is 30. The number of musicians who can play the guitar alone is 40. What is the total number of those who can play violin alone or flute alone ?
A) 30
B) 38
C) 44
D) 45
Ans: C


Directions for Questions 6-10: Convert the given binary numbers.

(6) (1110 0111)2 = ( )16
Ans: (E7)16

(7) (01011010)2=( )8
Ans: (132)8

(8) (11110000)2= ( )10
Ans:(240)10

(9) (11000101010000111)2=( )16
Ans: (18A87)16

(10) (01001110)2 = ( )8
Ans: (116)8


Directions(11-15): a cube is coloured orange on one face, pink on the opposite face, brown on one face and silver on a face adjacent to the brown face. The other two faces are left uncoloured. It is then cut into 125 smaller cubes of equal size. now, answer the following questions based on the above statements:

(11) How many cubes have at least one face coloured pink ?
A) 1
B) 9
C) 16
D) 25
Ans: D

(12) How many cubes have all the faces uncoloured ?
A) 24
B) 36
C) 48
D) 64
Ans: C

(13)How many cubes one coloured Red on one face, Yellow or green on another face and have four uncoloured faces ?
A) 10
B) 8
C) 12
D) 16
Ans: B

(14)How many cubes are coloured orange on one face and have the remaining faces incoloured ?
A) 8
B) 16
C) 14
D) 12
Ans: B

(15)How many cubes have atleast two faces coloured ?
A) 21
B) 20
C) 19
D) 23
Ans: A


16. A secret can be told only 2 persons in 5 minutes .the same person tells to 2 more persons and so on. How long will take to tell it to 768 persons ?
a)47.5 min
b)50 min
c) 500 min
d)49 min
Ans: 47.5 min


17. A son and father goes for boating in river upstream . After rowing for 1 mile son notices the hat of his father falling in the river. After 5 min. he tells his father that his hat has fallen. So they turn round and are able to pick the hat at the point from where they began boating after 5min. Tell the speed of river?
Ans: 6 miles/hr

18. There are three departments having students 64,58,24 .In an exam they have to be seated in rooms such that each room has equal number of students and each room has students of one type only (No mixing of departments. Find the minimum number rooms required ?
Ans: 73

19. Argentina had football team of 22 player of which captain is from Brazilian team and goalki from European team. For remaining player they have picked 6 from Argentinean and 14 from European. Now for a team of 11 they must have goalki and captain so out of 9 now they plan to select 3 from Argentinean and 6 from European. Find out number of methods available for it.
Ans: 160600 (check out for right no. 6C3 * 14C6)

Directions for Questions 21-25: Each question given below has a problem and two statements numbered I and II giving certain information. You have to decide if the information given in the statements are sufficient for answering the problem. Indicate your answer as
(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question;
(c) if the data in either in I or II alone are sufficient to answer the question;
(d) if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
(e) if the data in both the statements together are needed;

21. How many visitors saw the exhibition yesterday?
I. Each entry pass holder can take up to three persons with him / her.
II. In all, 243 passes were sold yesterday.
Ans: D

22. How much was the total sale of the company?
I. The company sold 8000 units of product A each costing Rs. 25.
II. The company has no other product line
Ans: E

23. In what proportion would Raj, Karan and Altaf distribute profit among them
I. Raj gets two-fifth of the profit.
II. Karan and Althaf have made 75% of the total investment.
Ans: D

24. What time did the train leave today.
I. The train normally leaves on time
II. The scheduled departure is at 14.30.
Ans: D

25. On which day in January, Subhas left for Germany?
I. Subhas has so far spent 10 years in Germany.
II. Subhas' friend Anil left for Germany on 15th February and joined Subhas 20 days after Subhas' arrival.
Ans: D.


Other Important Questions
CTS Cognizant Sample Test Paper







 
Top Searches:asp net questions vb net questions sql query uddl questions class javascript sharepoint interview questions and concept silverlight questions and concept wcf questions beans general knowledge ajax questions
PHP | Biztalk | Testing | SAP | HR |