| 
 
 
 |  | | 
 | 
 
 
 | Cassandra Interview Questions Part Question Posted on 06 Jan 2019
 
 Home >> BigData >> Cassandra >> Cassandra Interview Questions Part
 | 
 
 
 
 
 | Below are the Cassandra Interview questions (1)Continuous uptime and low latency is achieved in NoSQL systems as compared to traditional relational databases.
 Yes
 No
 Answer:-Yes
 
 (2)What is meant by 'Active everywhere design'?
 There is no single point of failure
 All nodes communicate with each other
 All nodes are equal
 All nodes can be written to and read from
 Answer:-All nodes can be written to and read from
 
 
 (3)Cassandra is a __________ architecture.
 3-teir
 peer-to-peer
 None of the options mentioned
 Master-slave
 Answer:-peer-to-peer
 
 (4)Cassandra is not suitable for IoT applications.
 False
 True
 Answer:-False
 
 (5)Which among the following is a NoSQL db?
 MongoDB
 Couchbase
 Cassandra
 All of the options mentioned
 Answer:-All of the options mentioned
 
 (6)Which of the following statements about NoSQL databases is true?
 Do not provide horizontal scalability
 Support unstructured data
 Do not support Query Language
 All of the options mentioned
 Answer:-Support unstructured data
 
 (7)Which Linux flavour can be used for Cassandra Installation?
 CentOS
 Debian
 Red Hat
 All of the options mentioned
 Answer:-All of the options mentioned
 
 (8)Which command can be used to list all available commands/operations in Cassandra?
 CAPTURE
 SHOW
 HELP
 EXPAND
 Answer:-HELP
 
 (9)SSTable resides in memory.
 False
 True
 Answer:-False
 
 (10)Which type of data model does Cassandra use?
 Key-value data model
 Both key-value and tabular data models
 Tabular data model
 Multivalue model
 Answer:-Both key-value and tabular data models
 
 (11)Java instance should be running in the machine inorder to setup Cassandra.
 No, you do not require
 It's optional
 Yes, java must be running in the machine
 None of the options mentioned
 Answer:-Yes, java must be running in the machine
 
 (12)Cluster can have multiple seed nodes.
 True
 False
 Answer:-True
 
 (13)A bloom filter can return __________.
 Bloom-filter does not help in locating data
 A false negative
 the exact location of the requested data
 A false positive
 Answer:-A false negative
 
 (14)What are ‘seed nodes’ in Apache Cassandra?
 There must be at least one seed node in a cluster
 One may configure more than one seed node for added redundancy
 They allow the instance to find the cluster on the very first startup
 All of the options mentioned
 When a node first starts, it contacts a seed node to bootstrap the gossip communication process.
 Answer:-All of the options mentioned
 
 (15)What is the default partitioner in Apache Cassandra cluster?
 Murmur3Partitioner
 ByteOrderedPartitioner
 HashPartitioner
 RandomPartitioner
 Answer:-Murmur3Partitioner
 
 (16)Cassandra attaches a timestamp to each version of the record and uses this to merge records .
 No, Merge is not supported by cassandra.
 Yes
 No
 Answer:-Yes
 
 (17)Row cache is an in-memory cache, which stores recently read rows.
 True
 False
 Answe:-True
 
 (18)The simplest and the fastest read path is when the record is present in the __________.
 Commit log
 Row Cache
 Partition Key cache
 Bloom filter
 Answer:-Row Cache
 
 (19)Authorization capabilities for Cassandra use the familiar__________ security paradigm to manage object permissions.
 ROLLBACK
 COMMIT
 GRANT
 None of the options mentioned
 Answer:-GRANT
 
 (20)To be able to read data from compressed blocks, Cassandra consults __________.
 Row cache alone
 Compression offsets
 commit log
 compressed key cache
 Answer:-Compression offsets
 
 (21)Pick the correct statements.
 Row cache is an in-memory cache.
 Key Cache maps recently read partition keys to specific SSTable offset.
 Compaction offsets keeps the offset mapping information for compressed blocks.
 Partition Indexes are sorted partition keys mapped to their SSTable offsets.
 All of the options mentioned
 Answer:-All of the options mentioned
 
 
 (22)What is C-A-P, in CAP theorem?
 Concurrency 2) Atomicity and 3) Partition tolerance
 Consistency 2) Availability and 3) Partition tolerance
 Consistency 2) Atomicity and 3) Partition tolerance
 Concurrency 2) Availability and 3) Primary indexing
 Answer:-Consistency 2) Availability and 3) Partition tolerance
 
 (23)Is Timestamp an optional field in Column?
 False
 True
 Answer:-True
 
 (24)Pick the correct statement.
 Under each column-family, there can be multiple rows.
 All the options mentioned
 A cluster can have more than one key-space.
 There can be one or more column-family under a key-space.
 Answer:-All the options mentioned
 
 (25)Pick the correct statement.
 Each keyspace has at least one and often many column families.
 None of the options mentioned
 Any column cannot be added to a column family after creation.
 Column families do not represent the structure of your data.
 Answer:-Each keyspace has at least one and often many column families.
 
 (26)Which among the following is not a Replica Placement strategy?
 Simple Strategy
 Network Topology Strategy
 None of the options mentioned
 Old Network Topology Strategy
 Answer:-None of the options mentioned
 
 (27)Keyspace is analogous to __________ in realtional world.
 columns
 database
 data types
 records
 Answer:-database
 
 (28)Which among the following is the right syntax for 'Using a Keyspace'?
 REUSE
 USE CURRENT
 USE
 USE
 Answer:-USE
 
 (29)Pick the correct statement.
 Primary key is a column.
 Primary key is used to uniquely identify a row.
 Primary key can be composed of more than one column.
 Primary key is mandatory in creating a table.
 All of the options mentioned
 Answer:-All of the options mentioned
 
 (30)Which of the following statements is true about CQL?
 CQL does not support joins.
 CQL model is close to SQL.
 CQL supports prepared statements.
 All of the options mentioned
 CQL supports joins.
 Answer:-All of the options mentioned
 
 (31)What is the  primary language for communicating with the Apache Cassandra™ database?
 CQL
 None of the options mentioned
 SQL
 HQL
 Answer:-CQL
 
 (32)Which directory contains Cassandra configuration files?
 lib
 interface
 bin
 conf
 Answer:-conf
 
 (33)Defining a primary key is mandatory while creating a table.
 True
 False
 Answer:True
 
 (34)Which Linux flavour can be used for Cassandra Installation?
 Red Hat
 All of the options mentioned
 CentOS
 Debian
 Answer:-All of the options mentioned
 
 (35)What can also be attributed as wide-row in Apache Cassandra?
 Foreign Key
 Clustering Key
 Primary Key
 Compound Key
 Answer:-Compound Key
 
 
 (36)Which collection type is used to maintain uniqueness of data structure?
 Map
 Heap
 List
 Set
 Answer:-Set
 
 
 (37)CQL features include __________.
 All of the options mentioned
 Nested user-defined types
 Timestamps precise to the millisecond
 Configurable counter cache
 Answer:-All of the options mentioned
 
 (38)How does Cassandra store data?
 By dividing all data evenly around a cluster of nodes, which can be visualized as a ring.
 By storing all data in the master node and directing them to slaves as per request.
 There is no specified scheme set for data storage.
 By storing data in slave nodes and storing its offsets in master node.
 Answer:-By dividing all data evenly around a cluster of nodes, which can be visualized as a ring.
 
 (39)NoSQL db - Cassandra is of type __________.
 Graph databases
 Document databases
 Wide-column stores
 Key-value databases
 Answer:-Wide-column stores
 
 (40)Which of the following is not part of SSTable?
 Bloom filter
 Data
 Memtable
 Index
 Answer:-Memtable
 
 (41)What is the use of commit log?
 Monitoring
 Crash-recovery
 Performance Improvement
 Logging
 Answer:-Crash-recovery
 
 (42)What is the primary language for communicating with the Apache Cassandra database?
 Cassandra do not support query language.
 HQL
 SQL
 CQL
 Answer:-CQL
 
 (43)In cassandra consistency is achieved through consistency tuning mechanisms.
 False
 True
 Answer:-True
 
 (44)Minimum JVM version required for Cassandra is __________.
 1.3
 1.6
 1.4
 1.5
 Answer:-1.6
 
 (45)__________ is a collection of related nodes.
 Data center
 Ring
 Node
 Cluster
 Answer:-Data center
 
 (46)Cassandra supports ACID transactions?
 False
 True
 Answer:-False
 
 (47)Which OS does Cassandra support?
 Both Windows and Linux
 None of the options mentioned
 Linux
 Windows
 Answer:-Both Windows and Linux
 
 (48)Primary key is a column that is used to uniquely identify a row.
 False
 True
 Answer:-True
 
 (49)What can be used to monitor clock drifts?
 SSH
 NTP
 HTTP
 JMX
 Answer:-NTP
 
 (50)__________ can be configured per table for non-QUORUM consistency levels.
 Write repair
 Write damage
 Read damage
 Read repair
 Answer:-Read repair
 
 (51)Replication can be configured to work across __________.
 Single Data center
 Single Ring
 single cloud availability zones
 one or more Data Centers
 Answer:-one or more Data Centers
 
 (52)Which technique is used for error correction for every compressed block?
 Parity bit
 CRC
 Hashing
 ECC
 Answer:-CRC
 
 (53)Cassandra will keep appending the records into the Commit Log and then to the memtable.
 False
 True
 Answer:-True
 
 (54)What percentage is the default threshold of memory used for flushing of the largest Memtables?
 75
 80
 50
 65
 Answer:-65
 
 (55)CQL features include __________.
 Nested user-defined types
 All of the options mentioned
 Timestamps precise to the millisecond
 Configurable counter cache
 Answer:-All of the options mentioned
 
 (56)User accounts may be altered and dropped using the __________ Query Language.
 Cassandra
 Sqoop
 None of the options mentioned
 Hive
 Answer:-Cassandra
 
 (57)Cassandra promotes __________ operation.
 Read-after-write
 Read-before-read
 Read-before-write
 Write-after-write
 Answer:-Read-before-write
 
 (58)Which directory contains Cassandra configuration files?
 bin
 interface
 conf
 lib
 Answer:-conf
 
 (59)Which among the following is not a performance measurement tool?
 iostat
 cmstat
 None
 dstat
 Answer:-None
 
 (60)How does Murmur3Partitioner work?
 None of the options mentioned
 Order keys as per byte values
 Order values
 Fast hash-based partitioner
 Answer:-Fast hash-based partitioner
 
 (61)Partitioners supported by Cassandra are __________.
 All of the options mentioned
 ByteOrderedPartitioner
 Murmur3Partitioner
 RandomPartitioner
 Answer:-All of the options mentioned
 
 (62)A cluster is __________.
 A collection of data centers
 A collection of nodes
 None of the options mentioned
 A collection of connected nodes
 Answer:-A collection of data centers
 
 (63)Which of the following statements is true?
 Cassandra has a "masterless" architecture, where all nodes are the same.
 All of the options mentioned
 Cassandra provides customizable replication, storing redundant copies of data across nodes that participate in a Cassandra ring.
 Cassandra delivers continuous availability, linear scalability, and operational simplicity across many commodity servers.
 Answer:-All of the options mentioned
 
 (64)NoSQL db - Cassandra is of type __________.
 Key-value databases
 Wide-column stores
 Graph databases
 Document databases
 Answer:-Wide-column stores
 
 (65)Which collection type in Cassandra is dictionary like object?
 Set
 Heap
 Map
 List
 Answer:-Map
 
 (66)Which technique is used for error correction for every compressed block?
 Parity bit
 ECC
 Hashing
 CRC
 Answer:-CRC
 
 (67)What is the critical bottleneck faced during creation of data model?
 Storage capacity of node
 Hot Spots
 Processing capacity of node
 Inter-node communication
 Answer:-Hot Spots
 
 (68)Each flush of the memtable results in the creation of __________.
 Sstable
 flush record
 Commit log
 Partition
 Answer:-Sstable
 
 (69)User accounts may be altered and dropped using the __________ Query Language.
 Hive
 Cassandra
 None of the options mentioned
 Sqoop
 Answer:-Cassandra
 
 (70)There are __________ types of read requests that a coordinator can send to a replica.
 2
 3
 4
 6
 Answer:-3
 
 (71)The process of turning a Memtable into a SSTable is called __________.
 Spilling
 Compression
 Compaction
 Flushing
 Answer:-Flushing
 
 (72)In Cassandra, data is first written to __________.
 Memtable
 SStable
 Commit Log and Memtable
 Commit log
 Commit log and Sstable
 Answer:-Commit Log and Memtable
 |  | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |  |  | 
 |